Kamień do pizzy – jak używać taki produkt?

photo 1561350111 7daa4f284bc6ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Smaczną pizzę możemy przygotować w domowych warunkach. Choć nie mamy tu do dyspozycji wydajnego pieca, w którym temperatury sięgają nawet 500 stopni jak w typowej pizzerii, piekarnik również może zdać egzamin. Zwłaszcza gdy do przygotowania ulubionej potrawy wykorzystamy specjalny kamień do pizzy. W jaki sposób można go wykorzystać?

Zalety pieczenia pizzy na kamieniu

W ten sposób możemy szybciej upiec idealną potrawę, która będzie smaczna i chrupiąca. Kamień do pizzy dzięki swoim właściwościom szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Pomaga to przygotować ciasto o odpowiedniej konsystencji i chrupkości. Na rynku znaleźć można 3 rodzaje kamienia: szamotowy, granitowy i ceramiczny. Każdy z nich odznacza się nieco innymi właściwościami.

Najbardziej pospolity jest kamień szamotowy wykonany w głównej mierze z krzemionki. Jest on dość szorstki i kruchy, dlatego trzeba uważać podczas przygotowania pizzy. Granitowy kamień dłużej utrzymuje ciepło i ma gładszą strukturę. Z kolei najdroższy ceramiczny produkt łatwo się czyści i jest stosunkowo lekki.

Od czego zacząć pieczenie pizzy?

Pierwszym krokiem będzie oczywiście przygotowanie ciasta. W jego skład wchodzi mąka, woda sól oraz drożdże. Przed rozpoczęciem łączenia składników grzyby warto rozpuścić w odrobinie letniej wody z łyżką mąki i odczekać aż drożdże zaczną pracować. Następnie wszystkie składniki wlewamy bądź wsypujemy do miski i starannie łączymy za pomocą dłoni.

Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystej konsystencji, a następnie umieszczamy w suchym i ciepłym miejscu pod przykryciem. Po wyrośnięciu możemy podzielić je na mniejsze porcje i przygotować cienkie placki na pizzę. Następnie wykładamy na nich dodatki i sos pomidorowy.

W jaki sposób przygotować pizzę na kamieniu?

Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku musimy go odpowiednio przygotować. Specjaliści przygotowujący pizzę na krakowskiej Krowodrzy mają do dyspozycji profesjonalny piec, który rozgrzewa się do temperatury kilkuset stopni. W domowych warunkach takie wartości nie będą możliwe, lecz możemy sobie poradzić inaczej.

Przed włożeniem ciasta usuwamy z piekarnika wszystkie dodatkowe blachy i umieszczamy we wnętrzu kamień. Następnie ustawiamy najwyższą temperaturę i przekręcamy na termoobieg. Po nagrzaniu piekarnika delikatnie wkładamy ciasto na pizzę, uważając, by się nie poparzyć. Pieczemy danie przez 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

Zobacz również

Jak założyć własną firmę w kilku krokach?

unnamed file 5
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej to marzenie wielu osób. Ty też masz już dość pracy na etacie? Chcesz być swoim szefem, zyskać wolność oraz niezależność? Sprawdź, co zrobić, by osiągnąć przywołany ...

Idealne ciasto na pizze. Poznaj sekret dobrego ciasta i dowiedz się, gdzie możesz dobrze zjeść?

photo 1517686469429 8bdb88b9f907ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30
Czy wiesz, że odpowiednie ciasto do pizzy to podstawa? To właśnie ono ma bezpośredni wpływ na to, czy pizza będzie dobra i chrupiąca. Obecnie można znaleźć mnóstwo różnych przepisów na ...