Kamień do pizzy – jak używać taki produkt?

photo 1561350111 7daa4f284bc6ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Smaczną pizzę możemy przygotować w domowych warunkach. Choć nie mamy tu do dyspozycji wydajnego pieca, w którym temperatury sięgają nawet 500 stopni jak w typowej pizzerii, piekarnik również może zdać egzamin. Zwłaszcza gdy do przygotowania ulubionej potrawy wykorzystamy specjalny kamień do pizzy. W jaki sposób można go wykorzystać?

Zalety pieczenia pizzy na kamieniu

W ten sposób możemy szybciej upiec idealną potrawę, która będzie smaczna i chrupiąca. Kamień do pizzy dzięki swoim właściwościom szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Pomaga to przygotować ciasto o odpowiedniej konsystencji i chrupkości. Na rynku znaleźć można 3 rodzaje kamienia: szamotowy, granitowy i ceramiczny. Każdy z nich odznacza się nieco innymi właściwościami.

Najbardziej pospolity jest kamień szamotowy wykonany w głównej mierze z krzemionki. Jest on dość szorstki i kruchy, dlatego trzeba uważać podczas przygotowania pizzy. Granitowy kamień dłużej utrzymuje ciepło i ma gładszą strukturę. Z kolei najdroższy ceramiczny produkt łatwo się czyści i jest stosunkowo lekki.

Od czego zacząć pieczenie pizzy?

Pierwszym krokiem będzie oczywiście przygotowanie ciasta. W jego skład wchodzi mąka, woda sól oraz drożdże. Przed rozpoczęciem łączenia składników grzyby warto rozpuścić w odrobinie letniej wody z łyżką mąki i odczekać aż drożdże zaczną pracować. Następnie wszystkie składniki wlewamy bądź wsypujemy do miski i starannie łączymy za pomocą dłoni.

Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystej konsystencji, a następnie umieszczamy w suchym i ciepłym miejscu pod przykryciem. Po wyrośnięciu możemy podzielić je na mniejsze porcje i przygotować cienkie placki na pizzę. Następnie wykładamy na nich dodatki i sos pomidorowy.

W jaki sposób przygotować pizzę na kamieniu?

Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku musimy go odpowiednio przygotować. Specjaliści przygotowujący pizzę na krakowskiej Krowodrzy mają do dyspozycji profesjonalny piec, który rozgrzewa się do temperatury kilkuset stopni. W domowych warunkach takie wartości nie będą możliwe, lecz możemy sobie poradzić inaczej.

Przed włożeniem ciasta usuwamy z piekarnika wszystkie dodatkowe blachy i umieszczamy we wnętrzu kamień. Następnie ustawiamy najwyższą temperaturę i przekręcamy na termoobieg. Po nagrzaniu piekarnika delikatnie wkładamy ciasto na pizzę, uważając, by się nie poparzyć. Pieczemy danie przez 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

Zobacz również

Termoformownie a środowisko. Czy proces ten jest bezpieczny dla środowiska?

photo 1643042945810 1119948eeabccropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidM3wxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxNDV8fHBsYXN0aWMlMjBtb2xkaW5nfGVufDF8MHx8fDE3MDQ2NDc4MjJ8MAixlibrb 4.0.3q80w1080
Termoformowanie jest znanym procesem, który zajmuje niezwykle ważne miejsce w produkcji. Produkcja ta znana jest już od dawna i przynosi naprawdę wiele korzyści. Jak jednak to przekłada się na środowisko, ...

Próchnica – jak zapobiegać? O jakich zasadach powinniśmy pamiętać?

photo 1489278353717 f64c6ee8a4d2cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxMHx8ZGVudGlzdCUyMGRlbnRhbHxlbnwxfDB8fHwxNjM5NDE2MjU1ixlibrb 1.2.1q80w1080
Dbanie o zęby i regularne odwiedzanie gabinetu stomatologicznego z pewnością pozytywnie wpłynie na zdrowe zęby i piękny uśmiech. Osoby, które zwracają szczególną uwagę na stan swojego uzębienia, są mniej narażone ...