Jabłka w smoothie i koktajlach owocowych – smacznie i zdrowo
Odmiany jabłek różnią się kolorem, smakiem i wartością odżywczą, ale wszystkie odmiany mają wspólną cechę: są to owoce bogate w witaminy i mikroelementy. Dodatkowo jabłka są niezwykle smaczne, soczyste i królują w kuchniach, szczególnie północnej półkuli. Doskonale nadają się również do przetworzenia.
Ze świeżych jabłek powstaje niezwykle zdrowy sok jabłkowy, a z gotowanych — mus jabłkowy. Są to również popularne owoce ja jesienne koktajle oraz smoothie. W tej formie dostarczamy organizmowi maksimum wartości odżywczych, a jednocześnie taka forma jest bardzo pożywna.
Doskonały na zdrowie koktajl z jabłkami, czyli jabłkowe bogactwo wewnętrzne?
Koktajl to mieszanka co najmniej dwóch składników o różnych smakach, tak więc jabłka można dowolnie łączyć z innymi owocami. Głównymi zaletami koktajlu jabłkowego są jego słodycz, orzeźwiająca jakość i wartość odżywcza. Owoce są bogate w potas, witaminę C i beta-karoten, zawierają również błonnik pokarmowy, który odpowiada za trawienie i wydalanie organizmu.
Jabłka są szczególnie bogate w kwas jabłkowy, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Są również dobrym źródłem miedzi, manganu, witaminy B6, potasu i błonnika pokarmowego, flawonoidów, kwasu jabłkowego i wapnia. Zawierają też witaminy A i C oraz błonnik, ale chociaż jabłka są dobrym źródłem wielu składników odżywczych, brakuje im niektórych ważnych, takich jak żelazo i witamina K.
Smoothie jabłkowe – wyjątkowo smaczna przekąska
Smoothie owocowe z jabłek jest doskonałym sposobem na zaspokojenie głodu między głównymi posiłkami. Dodatkowo warto wiedzieć, że błonnik zawarty w jabłkach utrzymuje niski poziom cholesterolu poprzez regulację poziomu cukru we krwi. Tym samym wpływa na zdrowe trawienie i funkcjonowanie układu jelitowego.
Filiżanka smoothie jabłkowego zawiera więcej składników odżywczych niż szklanka soku jabłkowego. Jest też idealna dla utrzymania wagi, a to oznacza, że osoby na diecie odchudzającej powinny wprowadzić jabłka do codziennego jadłospisu. Jabłka świetnie nadają się również do robienia koktajli, ponieważ dodają im słodyczy i świeżości.
Koktajle z jabłkami – z jakimi składnikami łączyć te owoce?
Jedzenie jabłek między posiłkami pomaga czuć się pełniejszym na dłużej, w użyte do koktajlu zaspokajają głód i mogą być również zdrowym zamiennikiem śniadania lub kolacji. Istotne jest takie połączenie w miksturze, by wydobyć smak jabłek, a jednocześnie zachować ich prozdrowotne właściwości. Pamiętać warto, że dobrze przygotowany koktajl z jabłkami to bogate źródło witaminy C, która poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.