Domowa pizza – ile Kcal może zawierać?
Wyjątkowy smak pizzy zna chyba każdy. Nie da się ukryć, że to dość popularne danie, które często gości na naszych stołach. Często jednak zastanawiamy się, czy jedzenie pizzy jest zdrowe – wszak to wysokokaloryczne danie, które może przeszkodzić w naszych marzeniach o idealnej sylwetce. A może by tak zastąpić kupną przekąskę domowym przysmakiem? Sprawdzamy, czy własna pizza będzie zawierać mniej kalorii niż produkt kupny…
Od czego zależy kaloryczność pizzy?
Wielu wskazuje, że stosowanie ciasta z dużą ilością ciężkostrawnych dodatków jest niezdrowe. W rzeczywistości to, co znajduje się na cieście nie ma większego znaczenia, ponieważ w większości węglowodany dostarczane są przez podstawę pizzy. Ciasto zazwyczaj przygotowane jest na bazie mąki pszennej, która jest szczególnie bogata w cukry. A te z kolei zwiększają kaloryczność potrawy.
Standardowy kawałek Margarity dostarcza nam około 200 kcal. Z tego nawet 90% wartości energetycznej pochodzi właśnie z ciasta. Jak obniżyć te wskazania? Przygotowując potrawę samodzielnie, można postawić na zmniejszenie grubości ciasta! W ten sposób częściowo obniżymy kalorię i zachowamy odpowiedni smak!
Dbasz o linię? Z tych dodatków zrezygnuj!
Mozzarella, boczek, bekon czy produkty przetworzone bardzo często lądują na powierzchni ciasta. Niestety, są one składnikiem tłuszczy zwierzęcych i konserwantów, które mogą wzmacniać efekt tycia. Jeśli chcemy zadbać o odpowiednią sylwetkę, najlepiej wyeliminować te składniki. Z mieszanką ziół, odrobiną warzyw oraz dodatkiem oliwy również może wyjść smaczna pizza. Kraków Salwator jest miejscem, w którym mamy doskonałą propozycję również dla osób na diecie!
Pozostaje jeszcze jedna kwestia – sos pomidorowy. Bez niego nie może obejść się żadna pizza. Można jednak zmniejszyć szkodliwość przetworu, przygotowując go samodzielnie. Sos pomidorowy można łatwo zrobić ze świeżych owoców, przecieru czy produktów konserwowanych. Z pewnością taki dodatek będzie zdrowszy niż gotowe produkty kupione w sklepie!
Zdrowa pizza to odpowiednio upieczona pizza!
Przygotowując potrawę samemu, warto przestrzegać podstawowych zasad jej przygotowania. Ciasto musi być odpowiednio wypieczone, w przeciwnym razie konsumpcja może skończyć się niestrawnością organizmu. Trzeba jednak uważać z czasem – zbyt długie trzymanie ciasta w piekarniku doprowadzi do przypalenia.
Najlepiej w pierwszej kolejności rozgrzać urządzenie do maksymalnej temperatury, a później, na kilkanaście minut włożyć przygotowane ciasto. Niektóre składniki, na przykład warzywa, w nadmiernej ilości mogą uwolnić dużą ilość wody, która zaburzy proces przygotowania ciasta. Zatem warto stosować dodatki z umiarem!