Domowa pizza – ile Kcal może zawierać?

unnamed file 1

Wyjątkowy smak pizzy zna chyba każdy. Nie da się ukryć, że to dość popularne danie, które często gości na naszych stołach. Często jednak zastanawiamy się, czy jedzenie pizzy jest zdrowe – wszak to wysokokaloryczne danie, które może przeszkodzić w naszych marzeniach o idealnej sylwetce. A może by tak zastąpić kupną przekąskę domowym przysmakiem? Sprawdzamy, czy własna pizza będzie zawierać mniej kalorii niż produkt kupny…

Od czego zależy kaloryczność pizzy?

Wielu wskazuje, że stosowanie ciasta z dużą ilością ciężkostrawnych dodatków jest niezdrowe. W rzeczywistości to, co znajduje się na cieście nie ma większego znaczenia, ponieważ w większości węglowodany dostarczane są  przez podstawę pizzy. Ciasto zazwyczaj przygotowane jest na bazie mąki pszennej, która jest szczególnie bogata w cukry. A te z kolei zwiększają kaloryczność potrawy.

Standardowy kawałek Margarity dostarcza nam około 200 kcal. Z tego nawet 90% wartości energetycznej pochodzi właśnie z ciasta. Jak obniżyć te wskazania? Przygotowując potrawę samodzielnie, można postawić na zmniejszenie grubości ciasta! W ten sposób częściowo obniżymy kalorię i zachowamy odpowiedni smak!

Dbasz o linię? Z tych dodatków zrezygnuj!

Mozzarella, boczek, bekon czy produkty przetworzone bardzo często lądują na powierzchni ciasta. Niestety, są one składnikiem tłuszczy zwierzęcych i konserwantów, które mogą wzmacniać efekt tycia. Jeśli chcemy zadbać o odpowiednią sylwetkę, najlepiej wyeliminować te składniki. Z mieszanką ziół, odrobiną warzyw oraz dodatkiem oliwy również może wyjść smaczna pizza. Kraków Salwator jest miejscem, w którym mamy doskonałą propozycję również dla osób na diecie!

Pozostaje jeszcze jedna kwestia – sos pomidorowy. Bez niego nie może obejść się żadna pizza. Można jednak zmniejszyć szkodliwość przetworu, przygotowując go samodzielnie. Sos pomidorowy można łatwo zrobić ze świeżych owoców, przecieru czy produktów konserwowanych. Z pewnością taki dodatek będzie zdrowszy niż gotowe produkty kupione w sklepie!

Zdrowa pizza to odpowiednio upieczona pizza!

Przygotowując potrawę samemu, warto przestrzegać podstawowych zasad jej przygotowania. Ciasto musi być odpowiednio wypieczone, w przeciwnym razie konsumpcja może skończyć się niestrawnością organizmu. Trzeba jednak uważać z czasem – zbyt długie trzymanie ciasta w piekarniku doprowadzi do przypalenia.

Najlepiej w pierwszej kolejności rozgrzać urządzenie do maksymalnej temperatury, a później, na kilkanaście minut włożyć przygotowane ciasto. Niektóre składniki, na przykład warzywa, w nadmiernej ilości mogą uwolnić dużą ilość wody, która zaburzy proces przygotowania ciasta. Zatem warto stosować dodatki z umiarem!

 

Zobacz również

Kamień do pizzy – jak używać taki produkt?

photo 1561350111 7daa4f284bc6ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30
Smaczną pizzę możemy przygotować w domowych warunkach. Choć nie mamy tu do dyspozycji wydajnego pieca, w którym temperatury sięgają nawet 500 stopni jak w typowej pizzerii, piekarnik również może zdać ...

Jak wygląda księgowość w firmie? W jaki sposób ułatwić pracę w dziale księgowym?

unnamed file 3
Zarządzanie księgowością niekiedy wymaga pomocy osoby, która ma doświadczenie w tej dziedzinie. Wiele firm zarówno większych, jak i mniejszych decyduje się na zatrudnienie księgowej, która będzie odpowiedzialna za cały dział ...