Jakie owoce wybrać do jesiennego smoothie?
Jesień to doskonała pora roku na przygotowanie organizmu do zimowego sezonu. Istotne jest dostosowanie diety w taki sposób, by efektywnie wspomóc własny układ odpornościowy. Warto postawić na potrawy z dużą ilością warzyw i owoców, a tu doskonale sprawdzi się zdrowe smoothie owocowe.
Takie owoce, jak jabłka, gruszki, winogrona i jagody zapewniają pysznie smakujące koktajle, a jednocześnie działające zbawiennie na zdrowie. Jakie jeszcze owoce można, a nawet trzeba wprowadzić do diety? Podpowiadamy poniżej!
Owocowa jesień, czyli owoce idealnie pasujące do smoothie
Jesień to czas, kiedy świeże owoce powoli przetwarzamy na soki, syropy, dżemy i konfitury. Jednocześnie część z letnich zbiorów zamrażamy, tak by nieprzetworzone towarzyszyły nam w zimnej porze roku. Jest to też ostatni moment, by korzystać ze świeżych skarbów natury i komponować bajecznie owocowe smoothie.
Jedną z rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy przygotowywaniu jesiennego koktajlu, jest wybór owoców. Jesienią popularne są koktajle z jabłkami, gruszkami i winogronami, ale można również użyć jeżyn lub malin do takiej kompozycji. Szczególnie polecane są wiśnie, które mają nieprzebrane bogactwo witamin i mikroelementów.
Fantastyczne dodatki do jesiennego smoothie
Oprócz wyboru owoców, dodanie innych składników do napoju jest łatwym sposobem na uczynienie go bardziej niebywale smacznym i aromatycznym. Obejmuje to dodawanie przypraw, takich jak cynamon lub goździki, a także mleka migdałowego, aby uzyskać bardziej puszystą konsystencję. Jogurt zapewnia odpowiednią ilość białka, a zarazem jest to najlepszy przyjaciel prawie wszystkich owoców.
Wśród fantastycznych dodatków do koktajlu owocowego można wyróżnić naturalne kakao i wiórki gorzkiej czekolady. To składniki rewelacyjnie komponujące się z wiśniami, jagodami, borówką amerykańską. Podkreślą smak smoothie, a jednocześnie swoją zawartością powiększą ilość prozdrowotnych właściwości napoju.
Koktajle i smoothie na jesień z jabłkami i gruszkami
Jabłka i gruszki to owoce jesienne, które doskonale sprawdzają się w różnych odsłonach. Mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach nawet przez zimę, albo być przetworzone. Niewątpliwie zawartość witamin i minerałów w jabłkach i gruszkach sprawia, że są to idealne owoce na jesienno-zimowy sezon.
Gruszka dodana do koktajlu wzbogaca jego smak i aromat, natomiast jabłko dodaje soczystości świeżości. Warto nadmienić, że wszystkie owoce przetworzone w naturalny i prawidłowy sposób tracą niewiele wartości, a więc mogą być spożytkowane w czasie, kiedy świeżych nie można dostać.