Ile piecze się pizza? Sprawdź co zrobić, by przygotować idealnie chrupiące ciasto

photo 1528985029559 dc27a8d7737dixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Doskonały pomysł na obiad, przekąskę na imprezę czy spotkanie z przyjacielem – każda okazja nadaje się na spróbowanie smacznej pizzy. Nie zawsze jednak chcemy korzystać z rozbudowanych usług pizzerii. Niekiedy marzymy o przygotowaniu smacznego ciasta w domowym zaciszu. Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Trzeba jednak poznać kilka reguł dotyczących przygotowania tej uniwersalnej potrawy. Ile piecze się pizza? I w jaki sposób przygotować idealne ciasto?

Ciasto na pizzę

Podstawę każdej pizzy najczęściej przygotowujemy z dwóch podstawowych składników – mąki i wody. Efekt spulchniający wywołują dodawane drożdże, które wcześniej aktywuje się w letniej cieczy. Ciasto trzeba jeszcze doprawić łyżką soli oraz odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. 

Na samym początku wrzuć drożdże do wody i poczekaj, aż grzyby zaczną pracować. W tym czasie możesz przesypać mąkę z solą do miski. Przygotowany wcześniej roztwór rozlej na mące i rozpocznij ugniatanie. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godzin aż ciasto wyrośnie.

Czas na udekorowanie pizzy

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz przystąpić do przygotowania cienkiego spodu. Ważne jest, by go ponownie nie ugniatać, tylko delikatnymi ruchami wałka rozciągnąć je do uzyskania optymalnej grubości. W tym momencie możemy już nastawić piekarnik i rozgrzać go do najwyższej temperatury.

Na przygotowany spód pizzy możesz nałożyć dodatki. W pierwszej kolejności najczęściej rozsmarowuje się sos pomidorowy. Następnie ułóż inne składniki, które mają znaleźć się na powierzchni ciasta. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ilością dodatków – taka pizza może wydać się później zbyt ciężka…

Jak długo piec ciasto na pizzę?

W domowych warunkach, przy rozgrzanym piekarniku wystarczy około 20 minut pieczenia. Warto jednak kontrolować proces i w razie potrzeby wydłużyć ten czas, by ciasto uzyskało odpowiednią strukturę. Pizza w Krakowie na Nowej Hucie pieczona jest w specjalnych piecach, które umożliwiają przygotowanie ciasta w temperaturze nawet 500 stopni. W domu ciężko o takie parametry, mimo wszystko da się przygotować równie smaczne ciasto.

Dobrym pomysłem będzie zastosowanie kamienia do pizzy, który przyspieszy pieczenie. Trzeba jednak właściwie się z nim obchodzić i uważać, by nie poparzyć skóry. Produkt doskonale akumuluje ciepło i może być gorący nawet po kilku godzinach od czasu przygotowania pizzy. Dlatego z kamieniem należy obchodzić się bardzo ostrożnie.

Zobacz również

Wybór drzwi wejściowych z PCV. Czy to dobry pomysł?

unnamed file 1
Drzwi zewnętrznych nie kupuje się zbyt często. Wybór podyktowany jest zazwyczaj wieloletnim użytkowaniem, a tym samym nacisk położony jest na trwałość. Dodatkowo brane są pod uwagę walory estetyczne, parametry techniczne ...

Mam pomysł na startup – co dalej? Podpowiadamy jakie kroki podjąć by wdrożyć biznes

unnamed file 2
Rozpoczynając własny biznes nikt nie ma pewności, że inwestycja przyniesie zyski. W przypadku startupów sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana, bowiem tutaj wchodzimy w rynek z innowacyjnym produktem, który może zostać ...